Annika Östberg till Tyresö – och fler livsviktiga föreläsningar i år

2019-01-10

Vårens föreläsningsserie Livsviktigt innehåller ett kärt återseende, rörande och berörande berättelser och ett och annats skratt mitt i allvaret.

Foto: Yvonne Ekholm

Vad hände sen?

6 februari 19.00 Bollmoradalens kyrka

Annika Östberg har en livserfarenhet som överträffar det mesta. Hon har suttit i amerikanskt fängelse i 28 år, dömd för mord och blev frigiven 2011. Annika Östberg besökte Tyresö församling 2014 och nu återvänder hon för att berätta vad som hände sedan. Om vad man gör när man, nästan 60 år gammal, ska börja om igen. Hur man förlåter sig själv och försonas med det förflutna. Hon berättar om hur hon fann hopp och till slut en framtid.

Alligration – lyckad integration

6 mars 19.00 Bollmoradalens kyrka

Alireza flydde med sin familj från Afghanistan som treåring och kom till Sverige som sextonårig ensam flykting. Han etablerade sig snabbt och blev framgångsrik entreprenör. Efter bara tio månader hade han hunnit starta både förening och bolag samt stod i Riksdagen och läxade upp våra politiker i integrationsfrågor. Alireza lämnar ingen oberörd. Med sin avslappnade stil får han hela rummet att både skratta och gråta – ibland samtidigt.  Alligration, snarare än integration, handlar om problemlösning – men fokus ligger på att leverera lösningar på möjligheter snarare än lösningar på problem.

Ensam genom stormen

20 mars 19.00 Bollmoradalens kyrka

Madelenes kamp, erfarenheter och kunskaper om övergrepp i över 30 år gör henne sällsynt. Hon ger idag stärkande föreläsningar för barn och vuxna för att de ska kunna lära sig av hennes trauman. Trots sina tidigare motgångar är hon en varm, humoristisk, positiv och stark person. Hon ser ljuset hur mörkt det än verkar. Åren av fysiskt och psykiskt lidande vill Madelene idag använda för att förebygga mobbning och övergrepp samt förmedla hopp till barn och vuxna. Hon understryker hur viktigt det är att vuxna verkligen finns där, som en trygghet för de unga.

Smällar man får ta

8 maj 19.00 Bollmoradalens kyrka

Babben Larsson tillhör Sveriges komikerelit. Serverat med Babbens smittande blandning av humor och allvar ger hon effektiva verktyg inom vardagspsykologi. Hur man tar sig ur ett negativt tankehjul och varför man kan må dåligt fast allt är verkar så bra. Hon blandar fakta, forskning, anekdoter och egna exempel för att skapa insikter, med sikte på att det äntligen är dags att göra den där livsstilsförändringen man emellanåt funderar över.