Återhämtningen gör henne smartare

2019-02-04

– Jag är helt beroende – fast på ett positivt sätt, säger Maria Olsson, som kommit till Tid för kropp och själ i Bollmoradalens kyrka i tio år.

Livets hjul snurrar på, måsten och borden byggs på. Vi lyssnar gärna på andras behov men sist på oss själva. Då behövs andrum. Maria Olsson har hittat det andrummet på tisdagskvällar i Bollmoradalens kyrka. Då får vem som helst komma på Tid för kropp och själ.

– Det har blivit min goda vana. Livet är intensivt på så många sätt, som samhället ser ut. Det här är mitt sätt att sätta på off-knappen. Det ger tid för reflektion, återhämtning och vila.

Under kvällen kan du lägga dig med en filt, ta en kopp te, få massage och delta i meditation, men det går lika bra att bara sitta på en stol en stund. Du får komma och gå som du vill och det behövs ingen anmälan. Allt görs i tystnad, med lite musik i bakgrunden.

– Det är ett väldigt fint bemötande och helt prestationsbefriat. Jag behöver inte berätta vem jag är eller varför jag kommit hit.

De som jobbar här är ju professionella på möten med människor. Om du behöver prata efteråt så finns de där. Allt detta kostar ingenting!

Den senaste tidens forskning om hjärnan återkommer till behovet av återhämtning.

– På tisdagarna när jag varit här sover jag bättre och djupare. Stressnivåerna sjunker och jag tänker bättre. Jag blir smartare! Det har lärt mig att bromsa och lägga i en annan växel, att acceptera det jag inte kan förändra. Jag har lärt känna mig själv bättre och livet har djupnat.

Aktiviteten är i kyrksalen och för den som inte är van kyrkobesökare kan steget vara stort till att gå in och lägga sig på kyrkgolvet. Men Bollmoradalens kyrka är öppen varje dag, och det är bara att gå in i kyrksalen om dörren är öppen.

– Att möta sig själv kan vara svårt men alla behöver bli vän med sig själv. Jag kan bara tala för mig själv när jag säger att det här är min guldstund i veckan, men alla kan pröva och se om det har något att tillföra dem, säger Maria.

Vad: Tid för kropp och själ
Var: Bollmoradalens kyrka
När: Tisdagar, drop in mellan 17.30-19.00
Hur: Vila, massage, meditation, te. Men bara om man vill. Inga förkunskaper krävs. Kostnadsfritt.