Från Tyresö till Costa Rica

2018-09-13

Julia Hammarström byter snart Tyresö och Stockholm mot Costa Ricas huvudstad San José. Ett utbytesprogram inom Svenska kyrkan ger henne möjlighet att få erfarenheter från kyrkligt arbete i ett av Latinamerikas minsta länder.

I det katolska Costa Rica, med knappt fem miljoner invånare, finns en liten luthersk kyrka i huvudstaden San José med 2500 medlemmar. Kyrkan finns i Svenska kyrkans internationella arbetes utbytesprogram Ung i världsvida kyrkan, som varje år skickar ut svenska ungdomar i världen för att bygga relationer och få erfarenhet från länder där kyrkan och arbetet har mycket annorlunda förutsättningar. I år antogs 16 personer, varav tre från Stockholms stift, varav Julia Hammarström från Tyresö är en.

Julia har det senaste året arbetat som assistent i församlingsarbetet i Tyresö församling, en av tre ettåriga projekttjänster som varje år tillsätts med tre nybakade studenter. Här har hon arbetat med pensionärsgemenskaper likväl som ungdomsgrupper.

– Det senaste året har mina gamla klasskompisars sociala medier-flöden fyllts av palmer och vita sandstränder när de varit ute och rest. Jag gillar tanken med att komma närmare, bakom sandstränderna och palmerna, dela vardagen, säger Julia Hammarström.

Julia har läst spanska i sex år och av den anledningen blev hon en av fyra som får åka till Costa Rica, där få talar engelska. Hennes kamrater i programmet kommer att åka till Filippinerna, Brasilien och Tanzania. De senaste tre veckorna har ägnats åt förberedelsekurs i Sigtuna och Uppsala. Trots det är det kulturskillnaderna som Julia tror kommer att chocka mest.

– Den lutherska kyrkan vi ska arbeta i är ju positiva i till exempel HBTQ-frågor eller abortfrågan, men det är ett katolskt land. Dessutom har vi svenskar väldigt extrema värderingar i förhållande till resten av världen, i och med att vi är så sekulariserade och individualistiska. Men vi åker inte dit för att missionera på något sätt, vi ska delta i arbetet.

Kyrkan i San José har få anställda, har bara funnits i trettio år och går runt på bistånd från olika länder, däribland Sverige. Julia kommer få styra sin arbetstillvaro mycket själv och är mest intresserad av att arbeta med barn och deras föräldrar samt församlingens mångfaldsarbete, i form av något som kallas inklusiva mässan.

– Nu vet jag hur det är att arbeta i en församling i Sverige och hur det funkar med stiftet och Svenska kyrkan. Det ska bli intressant att se kontrasten.

Ett av utbytesprogrammets syften är att stärka det internationella engagemanget hos unga. Julia reser den 16 september och är borta i tre månader. När Julia kommer hem hoppas hon få berätta för både församlingen och andra om sina erfarenheter.

– Vi i Tyresö är en del av Sverige, av hela världen. Vi har mycket gemensamt med dem som bor på andra sidan jordklotet. Det ger perspektiv på tillvaron.

Här följer du Julia i Costa Rica:

Instagram: @costafika

Blogg: https://blogg.svenskakyrkan.se/utbyte/