Handgjorda halsdukar delas ut för ett varmare samhälle

2020-01-14

Sedan gryningen ligger ett antal hemgjorda halsdukar utlagda på olika platser i Tyresö. Halsdukarna är stickade av församlingsbor i Tyresö som med stor entusiasm arbetat för att kunna dela med sig av medmänsklighet och värme.

På en lapp fastsatt på halsduken står det: ”Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod! #envarmarestad.”

Idén kommer från Nederluleå församling och har via sociala medier nu spridit sig som en löpeld över hela Sverige där lokalaförsamlingar inom Svenska kyrkan till just 14 januari jobbat för att skicka en annorlunda hälsning till sina medmänniskor. Bara i Stockholm samordnar sig hela 30 församlingar, där Tyresö församling är en.

Varför görs detta? Det blåser kallt både bildligt och bokstavligt talat i vårt samhälle, men det finns också många människor som står upp för medmänsklighet och värme. Det är motivet och motivationen.

– Tillvaron blir allt mer polariserad och vi ser hur det skapas samhällen i samhället där vi slutat bry oss om någon annan än oss själva. Det syns utanför mataffärerna och det syns i kommentarsfälten på internet, säger Helena Forsberg, kyrkoherde.
Halsduken, som får plockas upp av vem som helst utan krav på motprestation, blir en enkel påminnelse om att det är möjligt att skapa en varmare stad.