Kulturarvsdagen – Invigning av pilgrimsvandringen Vattnets kraft

2017-08-23

Nyfors. Foto: Åke Lundeqvist

Välkommen att fira Kulturarvsdagen med Tyresö församling och Tyresö hembygdsförening då vi inviger pilgrimsvandringen Vattnets kraft.

Pilgrimscentrum Tyresö/Tyresö församlingshem

Lördag 9 september kl. 10.00-17.00

09.30-10.00 Morgonfika.

10.00 ”Vattnets kraft utifrån hur vattenkraften har präglat både natur, kultur och andlighet”. Föredrag av hembygdsprofilen Eric Magnusson, fd kommunalråd och fd kyrkofullmäktiges ordföranden och Thomas Bengtsson, diakon.
11.00 Invigning av nya vandringsleden Vattnets kraft. Start för vandringen.

Om vandringsleden

Vandringen passerar tre vattenfall runt Albysjön i Tyresö; Follbrinkströmmen, Uddbyfallen och Wättingeströmmen/Nyfors.

Från medeltiden fram tills idag har de tre vattenfallen spelat stor roll för de människor som levt, arbetat och bott i Tyresö och de har bidragit till Tyresö industrihistoria. Verksamheten har varierat genom åren mellan allt från väveri till järnvalsverk. Närheten till Stockholm bidrog till etableringen i Tyresö. Idag är fortfarande ett av vattenkraftverken i drift, Uddbyfallet.

Vid varje vattenfall finns en historisk text om platsen, en bibeltext och några frågor att reflektera över och dela tankar kring.

Vandringen är nio kilometer lång. Det är bitvis svår terräng mellan Uddbyfallen till Nyfors. Det går att vandra delar av vandringen och ta buss tillbaka. Buss 873 från Nyfors( cirka 6,5 km från pilgrimscentrum) till Tyresö centrum,

Buss 875 från centrum till Tyresö kyrka. Du är välkommen att kontakta oss om du vill ha mer information om bussanslutningar.

Pilgrimsledare: Thomas Bengtsson, diakon
Ingen anmälan, kostnadsfritt. Medtag matsäck, sköna skor samt kläder efter väder.
Information: 08-410 937 50/40 eller tyreso.pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se