Kyrkomusiker får förtjänstmedalj

2018-06-08

Under Tyresö Kammarkörs försommarkonsert mottog Tyresö församlings musiker Ann Adolfsson Eiderfors Sveriges Kyrkosångsförbunds förtjänsttecken för 20 år som kyrkomusiker. Hon tog organistexamen 1998 och sedan dess har hon arbetat i Svenska kyrkan.

– Den här terminen har gått i jubileets tecken. Jag har verkligen fått frossa i repertoar, berättar Ann Adolfsson Eiderfors. I mars gjorde Tyresö kammarkör en Mariakonsert, Magnificat av Arvo Pärt – ”modern och svår” – och under våren kunde publiken se en kammarmusikkonsert med Ulla-Carin Börjesdotter, Irma Schultz och Viveca Axell Hedén. I sommar spelar hon och Eva Karpe – en duo som firar tio år – ett program som i sin tur firar Bernadotte-ättens 200 år på tronen. I höst blir det Oskar Lindbergs Requiem och framåt påsk Johannespassionen av Bach.

Några av de starkaste minnena kommer både från Tyresö och andra församlingar.

– Andra gången jag gjorde Mozarts Requiem i Tibble kyrka ville så många gamla körsångare vara med att jag inte hann kolla alla. Det blev 45 stycken. Min första vår i Tyresö när vi gjorde Mozarts c-mollmässa med över hundra medverkande. Och Jesus Christ Superstar, det var kul att få ge kören något så annorlunda.

Var då kyrkomusikeryrket som hon tänkt sig? Åtminstone verkar verkligheten ibland komma som en överraskning för många nyexaminerade musiker, berättar Ann.

– Det är inga begravningssällskap som väljer Fantasia i c-moll av Bach. Men jag spelar allt de ber om för att inte bli frånåkt av en cd-spelare, och ser det som en mission att de ska få levande musik på orgel. De där orgelskatterna som man kämpat sig till får man ta när det är fritt val.

Ann trivs bäst när hon har mycket tid att studera in något och komma musiken nära.

– Det roliga består i att det alltid kommer att finnas mer. Det är fantastiskt att det finns musik kvar som är ogjord, ohörd och ostuderad.