Med anledning av #vardeljus

2017-11-24

Vi som arbetar inom kyrkan har lång vana av att motarbeta patriarkala och hierarkiska maktstrukturer. Det kommer vi att fortsätta med. Som arbetsgivare kan vi, precis som andra organisationer, inte vara nog vaksamma när det gäller att uppmärksamma olämpligt – och olagligt! – beteende, både medarbetare sinsemellan och mellan våra deltagare i verksamheten och våra medarbetare. (Vår policy och handlingsplan om sexuella trakasserier hittar du här)

Som vi alla förstått under de senaste veckorna är sexuella trakasserier och övergrepp vanligare förekommande än någon velat tro. Kyrkan är tyvärr inget undantag. Men vi stöttar helhjärtat dem som drar fram dessa övergrepp i ljuset och lägger skulden där den hör hemma.

Vi hoppas och tror att det här är starten på en omvälvande förändring. Sedan länge arbetar vi förstås med den här typen av värderingsfrågor, bland annat i vårt barn- och ungdomsarbete. Men kanske finns det andra saker vi kan göra? Hör gärna av dig om hur du tycker att vi kan bidra till denna förändring.

Helena Forsberg
Kyrkoherde Tyresö församling

* #vardeljus är en del av #metoo-kampanjen som belyser sexuella övergrepp och kränkningar i arbetslivet. I #vardeljus delar anställda, frivilliga, förtroendevalda och församlingsbor berättelser om sexuella kränkningar i Svenska kyrkan. Läs deras viktiga vittnesmål här: vardeljus.blog

Läs uppropet #vardeljus på Kyrkans Tidning