Miljövänligare på kyrkogården

2017-06-22

Nu byter kyrkogårdsmaskinerna bränsle, till det fossilfria Eco Par Bio. Det är bara en av alla åtgärder som görs för miljön på Tyresös kyrkogårdar.

Drivmedlet är syntetiskt och framställs av slakteriavfall och avfall från oljeväxter. Utsläppen av koldioxid, sot, kolväten och cancerogena ämnen minskar därmed kraftigt. Drivmedlet är inte heller giftigt för vattenlevande varelser.

Sedan tidigare används till exempel hetvatten för att få bort ogräs istället för kemiska bekämpningsmedel. Trimrar och häcksaxar går på batteri och de små ”golfbilarna” går på el. Arbetet med att installera bergvärme har också kommit igång.

– Det är bra för miljön men också för oss som arbetar på kyrkogården, vår arbetsmiljö blir bättre och naturligtvis även miljön för de som besöker kyrkogårdarna, säger Jan-Olov Aspkil, kyrkogårdsföreståndare.