Nu är tid att minnas

2017-10-26

Sett från rymden blir kyrkogårdar under denna mörka tid en stjärnhimmel. Som om himmel och jord byter plats. Alla konstiga frågor, de som inte är konstiga när vi mist någon, vaknar: ”Hur har de det nu? Kan de se oss? Känner de vår saknad?” Frågor som ingen kan besvara, men de lysande kyrkogårdarna i allhelgonatid blir ett budskap från oss till himlen: ”Vi har inte glömt er! Ni finns hos oss! Och ni fattas oss!”

När en människa vi levt länge med plötsligt inte är där förändras vår verklighet. Hela verkligheten. Vi måste lära oss leva i en värld vi inte riktigt känner igen. Även synen på döden förändras. På ett sätt är döden en definitiv gräns i vår tillvaro, och ändå inte. Det blir helt tydligt när vi mister någon vi älskat. Någon vi älskar. Kärleken tar sig över alla gränser. Det gäller också den tillsynes slutgiltiga gräns som döden på många sätt är. En människa vi älskat fortsätter vi älska trots att döden skilt oss åt. Något pågår mellan oss som lever kvar och dem vi mist. Mot den kärleken är döden maktlös.

Under allhelgona tänder vi ljus för dem vi minns, saknar och älskar. Som ett tecken på vår kärlek som trotsar dödens alla gränser! Välkommen till oss i Allhelgonatid.

Helena Forsberg
Tyresö församling

Läs mer om stöd i sorgen

Alla öppettider i kyrkor och kapell under Allhelgonahelgen