Ny kyrkoherde i Tyresö församling

2017-06-08

Helena Forsberg har utsetts till ny kyrkoherde i Tyresö församling. Helena har jobbat i församlingen sedan 2010 men har också erfarenhet av Svenska kyrkan i utlandet och Försvarsmakten.

Porträtt på Helena Forsberg. Foto: Jeanette AgnrudHelena Forsberg har arbetat som präst och enhetschef i Tyresö församling sedan 2010, och varit tillförordnad kyrkoherde i församlingen under våren. Det är hennes första kyrkoherdetjänst.

— Genom evangelierna uppmanar Jesus oss att ”gå ut”. Den riktningen gillar jag.  Det står inte någonstans att Jesus satt och väntade på att människor skulle komma till honom. Med det som förutsättning vill jag gå utanför kyrkans väggar och arbeta tillsammans med andra organisationer i Tyresö.

I Tyresö församling har Helena bland annat varit med och byggt upp Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö, beläget vid Tyresö kyrka. Hon har tidigare arbetat som präst bland annat i London och vid Uppsala universitet. Helena är även fältpastor inom Försvarsmakten och har bland annat deltagit i Nordic Battle Group och i Sveriges insats för FN i Liberia.

— Det jag upplevt som präst hittills i mitt liv – på Uppsala universitet, i Försvarsmakten, genom MSB och Utlandskyrkan – gör mig övertygad om att nästan allt är möjligt om en gör saker tillsammans.

Iréne Pierazzi (S) är kyrkorådets ordförande och har arbetat med rekryteringen.

— Det har genomförts ett gediget arbete för att hitta vår nya kyrkoherde. Vi är mycket glada över att Helena har tackat ja till att axla denna viktiga uppgift att möta framtiden i Tyresö församling. Både förtroendevalda och anställda ser med tillförsikt fram emot vårt fortsatta samarbete, säger hon.

— Som kyrkoherde i Tyresö hoppas jag få utveckla den samverkan som på många områden redan finns i Tyresö kommun, skolan, idrottsrörelsen, näringsliv, socialtjänst, polis, kulturföreningar och att få människorna som bor och vistas här i Tyresö att se möjligheterna i ett sådant arbete. Det skulle vara fantastiskt kul, säger Helena Forsberg.

Högupplöst bild för nedladdning

För mer information, kontakta:

Helena Forsberg, kyrkoherde, 08-410 937 09
Iréne Pierazzi, kyrkorådets ordförande, 08-410 937 61