Oxenstiernas gravvalv öppnat

2017-10-06

Under veckan har gravvalvet som tillhör den Oxenstiernska ätten i Tyresö kyrka öppnats.

Valvet ligger längst fram i kyrkan, under kyrkgolvet nedanför altaret och hällen som tillsluter valvet har lyfts undan. De sex ringar som sitter i hällen ska tas bort eftersom besökare snubblar på de uppstickande ringarna och riskerar att skada sig. Stenhantverkare och smeder arbetar nu med att sätta dit nya fästen som kommer att vara i linje med golvet och inte utgöra någon skaderisk. De gamla ringarna kommer att sparas och förvaras i kyrkan.

Samtidigt kommer gravvalvet och dess innehåll att dokumenteras grundligt för framtida vård och underhåll. Dock kommer inga kistor öppnas eller ens röras. En del av dokumentationen kommer att publiceras här på webbplatsen.

Nyhetsinslag från SVT Nyheter Stockholm

Artikel i Mitt i Tyresö