Tyresöbor skapar altartavla av minnen och drömmar

2019-11-04

Under vintern och våren kommer designern Ingrid Guttormsen att skapa en altartavla till Bollmoradalens kyrka. Den ska bokstavligen vävas av Tyresöbornas drömmar, minnen och förhoppningar.

Altartavlan ska skapas i textil som lämnas in av Tyresöborna. Insamlingen startar den 7 november. Själva skapandet startar vid en jubileumsgudstjänst i Bollmoradalens kyrka den 17 november.

Ingrid Guttormsen. Foto Linus Sundahl-Djerf

Ingrid Guttormsen är designern som ska skapa altartavlan. Hon har länge arbetat inom modeindustrin och skapar en kyrklig textil för första gången.

– Motivet är inte klart än, jag försöker medvetet att hålla mig blank. Jag ser fram emot att få vägledning och inspiration från de här kläderna och de historier de bär. Det känns spännande att någonting som förknippas med konsumtion och förgänglighet förevigas och får en helt annan betydelse.

Bollmoradalens kyrka invigdes 1972 och kyrkorummet präglas av gult tegel och ljusa träslag. Tavlan kommer att skapas av enbart återvunnet material.

– Det är ett fantastiskt kyrkorum, med enkel färgsättning, så färgvalet kommer att bli viktigt. En altartavla vilar många ögonen på under lång tid, det är inte så många konstverk som får den uppmärksamheten.

Vill du lämna ett plagg och en historia till altartavlan? Gör så här:

1. Välj ut en grovt stickad tröja, en bomullsskjorta eller ett par jeans. Lämna gärna något som har betydelse för dig. Vi kan tyvärr inte ta emot småbarnskläder då ytan som kan användas av dessa kläder är för liten. Plaggen ska vara tvättade och hela. Ett plagg per person!
  2. Lämna den vid insamlingsstarten i Trollbäckens kyrka den 7 november 16.00 – 20.00, eller kom in med den till församlingsexpeditionen mellan 7 november och 15 november. Lämna med en lapp om plagget och dess historia. Om du vill får du gärna lämna dina kontaktuppgifter också, om vi skulle vilja kontakta dig för att höra mer.
  3. Var med den 17 november då materialet lämnas över till designern Ingrid Guttormsen, och då vi också firar en jubileumsgudstjänst som speglar dåtiden, nutiden och framtiden. Vi bjuder på lunch!

Beroende på mängden insamlade kläder kommer kanske inte allt att kunna användas. Det som inte används kommer att doneras till välgörenhet eller andra hantverksinitiativ.

För mer information, kontakta:

Annafia Trollbäck, annafia.trollback@svenskakyrkan.se