Tyresöbornas heliga bilder

2019-05-27

Helighet kan uppstå på fler ställen än i kyrkan. Därför bad Tyresö församling Tyresöborna att skicka in bilder på sina heliga platser i Tyresö. Resultatet: En fotoutställning i kyrkan.

Kanske är det fotbollsmålet där du gjorde en omöjlig räddning. Kanske är det bäcken där grodynglen kläcks varje år. Kanske är det en kall busshållplats med förälskelse i hjärtat.

12 fotografer skickade in bilder på sina heliga platser under våren. Många bilder skildrar naturen, som ligger Tyresöborna varmt om hjärtat. En av bilderna föreställer vinterbadare vid Barnsjön (bifogat) och fotografen Barbro Forsberg Rhöse skriver så här om sin bild:

”Som nyinflyttad i Tyresö och dessutom nybliven pensionär kände jag mig aningen vilsen. Bland kvinnorna vid Barnsjöns bastu hittade jag den gemenskap och värme som jag sökte. Flera av dessa fantastiska kvinnor har bastat och badat här i 50 år och många är över 80. Varje fredag morgon möts vi vid denna vackra plats, promenerar, bastar och doppar oss i sjön även på vintern. Efteråt blir det fika på bryggan.

Bilden är tagen en sen oktoberdag, i vattnet är det 4 grader. Stillheten, dimman, röken från våra varma kroppar – det är något magiskt och heligt över veckans absoluta höjdpunkt.”

Utställningen öppnar på kvällen den 5 juni, då det är mässa och gospelkonsert i Bollmoradalens kyrka klockan 18.30, och besökarna kommer att kunna sitta bland bilderna och kanske kunna hitta nya heliga platser. Utställningen kan beskådas till den 11 augusti.