Vatten är temat för nya pilgrimsleden

2017-09-20

Vattenfallen i gamla Tyresö rymmer en unik och spännande historia. På den nya leden Vattnets kraft får pilgrimsvandraren möta både historia och andlighet tack vare ett nystartat samarbete mellan Tyresö hembygdsförening och Pilgrimscentrum.
– Vattenfallen har genom alla tider betytt mycket för människor här. I kyrkans symbolik är vatten förutsättning för allt liv. En bra kombination för vandringen, säger Thomas Bengtsson från Pilgrimscentrum.

Gedine från Rotebrokyrkan och Pilgrimsledare Thomas Bengtsson.

Ett tjugotal vandrare har sökt sig till invigningen av den nya leden Vattnets kraft. Det är växlande väder på gränsen till duggregn. I en halvcirkel står gruppen samlad på bryggan vid Uddbyfallet och till hembygdsprofilen Eric Magnssons berättelse om när Uddby kvarn brann ner 1895.

Hembygdsprofilen Eric Magnusson berättade om när kvarnen brann ner och Tyresö slott var hotat. Här står han vid Uddby kraftstation.

– Här dränkte folket mattor i vattnet och vräkte ut dem på taket på Tyresö slott när kvarnen stod i full brand. I luften yrde brinnande sädeskorn och folket var oroliga att branden skulle komma till slottet. Därför gjorde man allt för att blöta ner slottet. Men som tur var nådde aldrig branden dit, säger Eric Magnusson och pekar ut mot viken vid Uddby. Strax bakom honom ligger Uddby kraftstation från 1897. Tidigare på denna plats låg kvarnen. Några år efter branden stod det första elektriska vattenkraftverket i Stockholmsområdet klart och än idag levererar kraftstationen el till cirka 500 småhus.
– För några år sedan var vi här vid Uddby från Hembygdsföreningen när kommunen byggde gångvägen och gångbron. Då hittade de svarta sädeskorn från branden. Jag fick några i min hand. Det var väldigt speciellt, säger Lennart Lundin, initiativtagare från Tyresö hembygdsförening.

Skyltarna är blåa så det ska vara lätt att följa vandringsleden Vattnets kraft.

Vandringen är en nio kilometer lång sträcka med fokus på de tre vattenfallen i Tyresö, Follbrinkströmmen, Uddbyfallen och Wättingeströmmen/Nyfors. Tyresö hembygdsförening och Pilgrimscentrum har samarbetat kring vandringen.
– På vandringen ska vi fundera över varför vi dras till vatten och hur det påverkar våra liv. Vi blir påminda om årstiderna och vattnets betydelse för våra liv, säger Thomas Bengtsson, vandringsledare från Pilgrimscentrum.
– Det finns en unik historia i de gamla fallen som är värd att föra vidare. Det är Hembygdsföreningens uppgift att berätta om bygdens historia, säger Lennart Lundin.

Werner Köhler är intresserad av historia och växte upp här som barn.

Werner Köhler har vuxit upp i Tyresö men bor i dag i Botkyrka.
– Jag var här mycket som barn och känner igen historien bakom vattenfallen. Det är intressant med historia och gamla Tyresö.

Erika Eriksson med väninna kände ett starkt behov att bara komma ut i naturen.
– Jag googlade och hittade den här vandringen. Jag har aldrig tidigare varit här och har inte vandrat tidigare heller. Men det känns så bra att vara ute i naturen i tystnaden.

Pilgrimsledaren Thomas Bengtsson leder gruppen vidare från Uddby över vägen till Rakstabadet, och ger en kort reflektion innan den långa tunga backen väntar.
– Vad får mig att blomma? Vad spirar i mig? Vad behöver jag rensa bort? När vi går nästa sträcka så prata gärna med någon medvandrare om dina tankar, säger han.

Erika Eriksson har utrustat sig med kaffetermos, rejäla vandringskängor och vindjacka. Det är hennes första pilgrimsvandring.

Text & bild: Emelie Simmons