Vi blir fågel Fenix på Askonsdagen

2019-03-06

Jag vet inte hur många som har läst böckerna eller sett filmerna om Harry Potter, men jag fick en av scenerna som bild när jag tänkte kring askonsdagen. Det finns en fågel, Fågel Fenix, som sitter inne i Rektor Dumbledors rum och Harry kommer in i rummet och tittar på fågeln… Rätt som det är dör den och blir till aska… från liv till död.

Harry blir förskräckt!

Att fira askonsdagsmässa. Att av aska måla ett kors på våra pannor om vi vill. Aska, stoftet som påminner oss om döden. Askonsdagen, som inleder 40 dagars fastetid i våra kristna kyrkor.

Vem vet vad som är den bästa eller den rätta fastan? Hur vet vi? Hur visste de första kristna?

Handlar det om att på 40 dagar hinna bli de perfekta kristna? Handlar det om att sluta upp med sådant som är orätt, eller att inte äta kött och godis? Jag kan ibland känna mig förvirrad i dessa samtal om vad som man ska fasta ifrån… eller till. Jag som från början kommer från sjukvårdens värld tänker ju på fasta inför en undersökning eller operation och då finns det minsann inga kryphål! Antingen äter du och dricker ingenting och då blir du opererad eller så har du slarvat eller missat och då ställs operationen in. Men med den kristna fastan har vi en annan möjlighet. Att under denna tid lyssna lite mer, vända åter till Gud, sätta vårt hopp till Gud. Inte först och främst tvinga oss till det perfekta. Gud vet att vi inte kan vara helt perfekta och fastan gör oss heller inte fullkomliga. Men vi kan lyssna inåt, genom bön, och fasta på det sätt som passar för oss i våra liv.

En teolog som kan hjälpa till i med mina tankar är Sven Hillert. Han skriver så här:

”Fastetiden kommer aldrig att göra oss till fullkomliga människor. Det är den inte till för. Alla kommer heller inte att bli revolutionärer eller glada idealister. Men fastetiden kan leda oss vidare på den väg som vi redan anade att vi skulle ta. Fastetiden kan låta oss möta några av de människor som vi inte sett förut och förstå deras situation. Fastan kan vara ett sätt att ta vår tro på allvar och låta den omsättas i handling. Den kan ge oss tillfälle att sätta fokus på den jord som behöver vår omsorg och vårt engagemang.”

Åter till scenen i Harry Potter. Harry hinner knappt säga något innan fågeln sakta föds på nytt ut ur askan. Kampen mellan död och liv. Där livet ska segra. Askan blir inte längre bara tecknet på död. När vi tecknar ett kors av askan på pannan under askonsdagen då blir det symbolen för livet. Jesus Kristus som besegrar döden. Det finns berättat att Fågel Fenix användes av den tidiga kyrkan som en hemlig symbol. Fågel Fenix symboliserade Jesus.

Med dessa bilder kan iallafall jag lättare som människa och medmänniska gå in i fastan och möta det som gjort ont, gör ont. Det som blivit fel och blir fel i mina handlingar och försöka be och fokusera om.

Be och lyssna bortom det dagliga bruset. Gud har alltid hopp om oss människor.

Text: Cristina Olsson, präst