Vigsel och dop i tider av corona

2020-04-27

Har du bjudit in släkt och vänner till en familjehögtid? I tider av corona kan du behöva anpassa sammankomsten.

Dela glädje även i svåra tider

I svåra tider behöver vi också få fira och vara glada. Vi kan genomföra dop och par kan gifta sig, men vi behöver anpassa högtiderna så att det kan ske på ett ansvarsfullt sätt.

I våra kyrkor anpassar vi oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas, gäller också våra kyrkor. Gudstjänsterna blir mindre och de som samlas ska förstås inte tillhöra riskgrupperna eller ha symptom. Svenska kyrkan hjälper dig att finna formerna för hur vi kan göra i denna speciella situation.

Bjud in gäster till en filmad gudstjänst

Om du ber någon av de närvarande att filma, så kan ni direktsända via sociala medier eller andra digitala tjänster. Eller så kan ni dela filmen i efterhand.

Kanske kan festen hållas längre fram

Om du har planerat för en större fest, så kan du överväga att hålla den delen av högtiden längre fram, i stället för att ställa in den. Dopet eller vigseln behöver inte skjutas upp.

Här har vi samlat information om begravningar i coronatider.