Volontärer hjälper Ove i karantän

2020-04-23

Ove Solem på balkongen, där Republiken Jämtlands flagga vajar.

Ett knappt hundratal äldre och andra i riskgrupper som nu sitter isolerade har än så länge fått hjälp av samarbetet mellan Tyresö församling och Tyresö kommun. En av dem är Ove Solem, 88, som fått hjälp att få hem färska grönsaker.

– Annars handlar jag mat online, och vanligtvis kan man ju få hem maten nästa dag. Men nu var det två veckors leveranstid, då var ju det här jättebra när det saknades färska grönsaker.

Hjälpen till riskgrupper och andra isolerade är ett samarbete mellan Tyresö kommun och Svenska kyrkan i Tyresö. Både volontärer och anställda i församlingen hjälper till med matinköp, apotek och andra ärenden. Sedan hjälpen drog igång den 30 mars har ett knappt hundratal hushåll tagit kontakt.

Ove håller med om att det ibland kan vara svårt att be om hjälp. Hans egna barn säger ofta att han inte ska vara så envis utan be om hjälp. Kanske är det svårt när man är så van att klara nästan allt själv.

Ove har bott större delen av sitt liv i Tyresö, men är född i Frostvikens socken i norra Jämtland. När hans fru gick bort började han med släktforskning, och det är ett intresse som fått mer tid i och med isoleringen.

– Det finns en Facebook-grupp för Frostviksbor i förskingringen, där har jag fått många kontakter. Jag har även fått ny kontakt med mina halvsyskon den vägen.

Varnar för bluff och bedrägeri

I samband med släktforskningen digitaliserade han också över 4000 diabilder som han nu går igenom. Då drabbades hans dator av ett datorvirus och filerna försvann. Lyckligtvis kunde de återställas. Bluff och bedrägeri är något Ove varnar för.

– Ring inte upp om det kommer samtal från andra länder. Jag har alltid dörren låst och tittar vem det är först om det ringer på dörren. Var källkritisk! Även svenska myndigheter kan säga fel men de rättar när de blir varse.

Annat som kan få dagarna att gå är att laga mat. Han lagar stora portioner och fryser in. Favoriterna är lamm och röding. Även om frun Biggan var den som lagade maten hemma har Ove jobbat med mat i större delen av sitt liv. Han började på Blå band/VATO i Halmstad där han gjorde frystorkad mat till Försvaret och blev så småningom produktutvecklingschef på ett glassföretag, där han tog fram glassen 88:an. Glassen lanserades på Oves födelsedag och i måndags fyllde de båda år, Ove fyllde 88 år och glassen 56 år.

Ove har också jobbat som hygienansvarig och vet hur viktigt det är att tvätta händerna.

– En gång såg jag en anställd komma ut från toaletten och jag frågade om hen hade tvättat händerna. Hen svarade ”nej, men jag ska inte in i fabriken, jag ska äta”! Man måste veta varför man gör på ett visst sätt, annars blir det svårt.

Visst finns oron för Corona-viruset där, men den tar inte över.

– Man ska ha respekt för viruset, men man ska inte vara rädd.

Behöver du hjälp?

Fyll i det här formuläret eller ring 08-578 291 00.