Fairtrade – självklart

En stor del av världens fattiga är småbönder på landsbygden. De sliter hårt men har ändå svårt att klara sig. Svenska kyrkan stöder dem med bättre jordbruksmetoder, ny teknik, utbildning, bättre infrastruktur och fler inkomstkällor. Vi bidrar till rent vatten och bättre sanitet, då vi vet att förorenat vatten sprider sjukdomar. Barn missar ett oräkneligt antal skoldagar per år på grund av vattenburna sjukdomar.

Medvetna val när vi vardagshandlar
Vi kan alla bidra genom medvetna val när vi vardagshandlar. Redan på 70-talet importerade Svenska kyrkan ”kyrkkaffe”, vilket på många sätt lade grunden för dagens Fairtrade-certifiering. Fairtrade skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.

Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna. Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Fairtrade-märkta produkter
Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter i de flesta svenska butiker, men också på caféer, hotell och andra ställen där det serveras mat och dryck. Det finns Fairtrade-märkt kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, bollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull. Fairtrade är en oberoende produktmärkning och din garanti för att en produkt uppfyller internationella Fairtrade-kriterier.

Kriterier och stöd för odlare
Fairtrade Sverige är den svenska representanten i Fairtrade International, som utvecklar kriterier och fungerar som stöd för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Kontrollerna utförs av FLO-Cert, ett oberoende internationellt certifieringsorgan med ISO65-ackreditering. Fairtrade Sverige har systerorganisationer i ett tjugotal länder. I maj 2010 gick Rättvisemärkt över till att kommunicera det internationella namnet – Fairtrade – även på den svenska marknaden.

Ladda ner Faitrade-appen
Fairtrades applikation hjälper dig att hitta ett serveringsställe som serverar Fairtrade-märkta produkter, att få veta mer om en specifik Fairtrade-produkt i butik, att möta odlarna bakom produkterna och få en hälsning från den odlare som producerat det kaffe du dricker.
App för iPhone
App för Android