Gravskötsel

För att teckna ett gravskötselavtal krävs att någon är antecknad som gravrättsinnehavare i gravboken.

Gravskötsel

Ansvaret för begravningsplatsens skötsel delas mellan kyrkogårdsförvaltningen och de enskilda gravrättsinnehavarna. Förvaltningen sköter de allmänna ytorna och gravrättsinnehavarna ansvarar för att de enskilda gravarna sköts. Varje gravrättsinnehavare är skyldig att hålla graven i ordnat och värdigt skick. Bristande tillsyn kan leda till att gravrätten förverkas och att kyrkogårdsförvaltningen nödgas ta tillbaka graven.

Så här sköter du graven själv
Gräsytan runt gravsten och planteringsyta ska klippas regelbundet. Du ska se till att kanterna runt planteringsytan ansas. I planteringsytan kan du plantera ettåriga eller fleråriga växter. Ogräs och vissna växter ska rensas bort. I övrigt hänvisas till utfärdade ordningsföreskrifter för begravningsplatserna och gravarna.

Kyrkogårdsförvaltningen kan sköta graven
Gravrättsinnehavaren eller ombud för gravrättsinnehavaren kan uppdra åt kyrkogårdsförvaltningen att sköta graven mot en fast avgift per år. Med ett överenskommet skötseluppdrag garanterar förvaltningen att graven hålls i ett vårdat och värdigt skick. Avtalet gäller 1 eller 3 år och sägs upp senast den 31/12 om uppdraget inte ska gälla efterkommande period.
På våren städar vi gravplatserna. Under säsongen putsar och rensar vi rabatten, tar bort lösa blommor när de vissnat, krattar, klipper gräs och häckar, kantskär planteringsytor, fyller på jord och tar bort gravljus. Framåt hösten tar vi bort ettåriga växter och beskär perenner.
Grundskötsel tecknas för 1 eller 3 år. Priset är 340 kr per år.

Du kan också beställa endast grästrimning runt gravvården eller planteringsytan. Det kostar 180 kr per år och ingår i övriga skötselavtal.

Perenna växter på graven
Kyrkogårdsförvaltningen kan erbjuda perennaplantering på gravplatsen, inklusive vårlökar, och skötsel av dessa. Det är inte möjligt att själv välja perenner till gravplatsen, beroende på växtmiljö på kyrkogården har vi tagit fram olika planteringsskisser. Gravrättsinnehavaren får heller inte plantera egna växter i planteringsytan. De växter som finns får tas omhand annars rensar vi bort dem. Gravlykta och vas får naturligtvis placeras på graven.
Vi planterar och sköter om växterna under avtalstiden enligt gravskötselavtalet. Avtal tecknas för 3 år. Priset är 1800 kr per avtalsperiod. Grundskötsel ingår.

Beställ gravskötsel

Ladda ner och fyll i beställning av gravskötsel. Observera att det är gravrättsinnehavaren som måste fylla i och underteckna beställningen.
Posta den till Tyresö församling, Kyrkogränd 14, 135 43 Tyresö.

Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen med dina frågor, tel 08-410 937 73, eller mejl

Gravrätt

Du som är gravrättsinnehavare är vår kontaktperson. Gravrättsinnehavaren är den som fattar beslut om vem som får gravsättas i graven och ansvarar även för gravskötseln. Ett dödsbo kan inte vara gravrättsinnehavare. Gravrättsinnehavaren får ett gravbrev och antecknas i församlingens gravbok. Gravrättstiden är vanligtsvis 25 år men undantag finns.