Livets högtider

Vigsel

Ett bröllop är en speciell högtid i livet, en fest som ofta planerats lång tid i förväg. Det blir ofta ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs bara prästen och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

brudkrona_taikon_mindre

Brudkrona av Rosa Taikon, finns att låna mot deposition.

Vigsel i kyrkan
Det vanligaste är att vigseln sker i kyrkan. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med vigselförrättare och musiker kan man göra vigseln personlig med olika symbolhandlingar, dikter och sånger. Den här vigselordningen arbetar vi efter.

Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. I Tyresö församling är alla välkomna att vigas. Läs mer om vigselrätt/vigselskyldighet.

Vilken kyrka?
Vi har tre kyrkor i församlingen där ni kan gifta er. Läs mer och se bilder

Ska ni viga er i populära Tyresö kyrka? I denna folder hittar ni all information ni behöver.

brudkrona_mindre

Brudkrona finns att låna mot deposition.

Vigselsamtal

Inför vigseln har brudparet ett samtal med vigselförrättaren, det vill säga prästen. I det samtalet kan en ta upp allt det en bär med sig in i relationen och äktenskapet. Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. De som gift sig borgerligt kan be om en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap. Den som vill gifta sig i en annan församlings kyrka kontaktar den församlingen. Det gäller även dem som vill gifta sig utomlands.

Här kan du läsa hela Vigselpastoralen.

Kontakt
Kontakta Församlingsexpeditionen med dina frågor och för att boka vigsel.

OBS! Viktig information om musik!
Under vårvintern 2019 har Spotify tagit bort sin företagstjänst. Det betyder att vi inte kan spela upp musik från Spotify i kyrkan, eftersom en vigselgudstjänst inte är sluten. Däremot har vi mycket duktiga musiker som kan ta sig an de flesta musikstycken, och som gärna framför levande musik på er stora dag. Det kostar inget extra.

Bjudning/catering

Kumla herrgård

Café Himlagott