Livets högtider

Vigsel

Ett bröllop är en speciell högtid i livet, en fest som ofta planerats lång tid i förväg. Det blir ofta ett minne för livet, inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner. Men vigseln i sig måste inte alls vara stor och påkostad. Den är gratis för kyrkans medlemmar och kan i princip äga rum var som helst. Förutom brudparet behövs bara prästen och två vittnen för att vigseln ska bli juridiskt giltig.

brudkrona_taikon_mindre

Brudkrona av Rosa Taikon, finns att låna mot deposition.

Vigsel i kyrkan
Det vanligaste är att vigseln sker i kyrkan. Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med vigselförrättare och musiker kan man göra vigseln personlig med olika symbolhandlingar, dikter och sånger. Den här vigselordningen arbetar vi efter.

Den kyrkliga vigseln präglas av tanken att äktenskapet är en Guds gåva och ett heligt förbund. Man uttrycker det med läsning av bibelord, brudparets löften ”inför Gud och i denna församlings närvaro”, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. I Tyresö församling viger vi man och kvinna, kvinna och kvinna, eller man och man. Läs mer om vigselrätt/vigselskyldighet.

Vigsel i Tyresö kyrka
Ska ni viga er i populära Tyresö kyrka? I denna folder hittar ni all information ni behöver.

brudkrona_mindre

Brudkrona finns att låna mot deposition.

Vigselsamtal

Inför vigseln har brudparet ett samtal med vigselförrättaren, det vill säga prästen. En del par bär med sig svåra erfarenheter av söndring och kanske är det inte det första äktenskapet. Allt det kan man ta upp i samtal med prästen, och alla församlingens präster står till förfogande. Svenska kyrkans familjerådgivning finns också till hands för stöd och hjälp i fortsättningen. I Tyresö församling finns ingen familjerådgivning, men på Stockholms stifts hemsida finns information om vilka församlingar i Stockholmsområdet man kan vända sig till. Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. De som gift sig borgerligt kan be om en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap. Den som vill gifta sig i en annan församlings kyrka kontaktar den församlingen. Det gäller även dem som vill gifta sig utomlands.

Här kan du läsa hela Vigselpastoralen.

Kontakta Församlingsexpeditionen med dina frågor och för att boka vigsel.

Bjudning/catering

Kumla herrgård