En skulptur av en vit pärla med Tyresö kyrka i rött tegel i bakgrunden

Pilgrimscentrum

Våra leder

Från Pilgrimscentrum utgår fyra leder som lämpar sig för alla åldrar. Den kortaste är knappt 3 km och den längsta 15 km. Våra leder startar vid Pilgrimscentrum och följer kartor och är delvis utmärkta i naturen. Skriv ut en vägbeskrivning som hjälp eller följ med på någon av våra organiserade vandringar. Du kan också hämta häften med kartor, reflektioner och böner i Pilgrimscentrum i Tyresö församlingshem.

Vandring med Frälsarkransen utgår från Frälsarkransens pärlor; ett radband skapat av Martin Lönnebo. Det finns 11 meditationsplatser i parken att stanna till vid. Platserna är utmärkta med en pärla som vilar på en pelare i granit. På varje stolpe finns tre plaketter – en om pärlans betydelse i form av en kort bön, de övriga två med texter om slottet, den engelska parken och naturen. Lätt terräng. Här finns karta, gå till pärlorna i valfri ordning.

Pärljakt med Frälsarkransen
Barn kan hämta pilgrimspass och pärljaktsdiplom i Pilgrimscentrum i Tyresö församlingshem eller Tyresö kyrka.

Nyckelvandringen på 11,5 km är vår längsta vandring. Den utgår från pilgrimens sju nyckelord. Vandringen går genom vacker natur längs Albysjön och Fatburen. Medelsvår/svår terräng. Leden är delvis utmärkt i naturen. Här finns karta, och här detaljerad vägbeskrivning.

Munkvandringen är en cirka 4 km lång vandring, där vi tar del av Franciskus av Assisis tankar om frid och fred. En kortare vandring med en del branta partier i skog och längs väg. Kan anpassas för både vuxna och mindre barn, dock ej barnvagn. Medelsvår terräng. Leden är delvis utmärkt i naturen. Här finns karta, och här detaljerad vägbeskrivning.

Drottning Kristinas pilgrimsled är 15 km lång och sammanfaller delvis med Sörmlandsleden vid Alby friluftsgård. Den har fått sitt namn efter vår svenska drottning Kristina, som hade anknytning till Tyresö, där en av hennes förmyndare, Gabriel Oxenstierna, var slottsherre. Den kan vara en träning inför din vandring till pilgrimsmål som Nidaros, Rom, Assisi eller Santiago de Compostela. Medelsvår terräng. Leden är delvis utmärkt i naturen. Här finns karta, och här detaljerad vägbeskrivning.