fbpx

Aktuellt

Antikt på Vindfånget

Publicerad: 2016-05-02

— Om ett erbjudande är för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Det var antikkännaren Nicklas Cederqvists råd när han gästade Café Vindfånget.

Nicklas berättade också vad som avgör värdet på ett föremål. Det är bland annat proveniensen, alltså ett föremåls tidigare öden och äventyr. Den är så viktig att han uppmanade de nästan hundra i publiken att gå hem och skriva upp allt de känner till om sina tavlor och föremål, som ingen annan vet om. Det är ovärderligt vid en värdering, och skänker också ett värde utöver det monetära.

Vården är också viktig.
— Använd grejerna! Ta fram servisen även om den inte går att diska i diskmaskinen, det är väl inte hela världen om man får diska en halvtimme. Ingen diskmaskin kommer över tröskeln i min lägenhet, kan jag säga.

Men det som till sist avgör vad som kostar är om föremålet är på modet eller inte.

— Den som hade mycket pengar på 60-talet köpte exempelvis tenn. Det är helt ute nu. Japanskt lövtunt kaffeporslin är oerhört vanligt nuförtiden, och inte uppskattat. Men möjligen om 10-20 år kommer folk att säga ”oh, vad vackert och ovanligt”. För då har många slängt det. Men allting, hår, kläder och smink kommer tillbaka – även japanskt porslin! Så fungerar det med moden!

Under dagen såldes också blommor och tomatplantor till förmån för arbetet i en by i södra Rwanda som Vindfånget samlar in pengar till två gånger per år.

Nicklas driver också Sveriges största blogg om konst- och antikbranschen, Antikmonologen, och nås på nickantique@hotmail.com.

Blommorna och tomatplantorna gick snabbt åt. Intäkterna går till arbetet i en by i södra Rwanda.
En av de lyckliga vinnarna i lotteriet.
En tårtspade från 1700-talet i extra fint skick.
Husgeråd från 50- och 60-talet är på modet - och därmed dyra. Den här kannan är dock från ca 1910.
Sparbössor kan vara samlarobjekt.
Knacka aldrig på porslin med ett hårt föremål för att höra om det är sprucket! Den kan göra att det rämnar i bitar, förmanar Nicklas Cederqvist.
Det enda föremål som Nicklas Cederqvist inte kunde säga vad det var; en skål med en fisk som rör sig i botten.