Aktuellt

Konsert: Jan Johansen

2021-04-26

Söndagen den 25 april spelade Jan Johansen i Bollmoradalens kyrka och bjöd på musik varvat med livsberättelser. Du kan se konserten i efterhand fram till den 2 maj.

Melodifestivalen
Jan är en av Sveriges mest folkkära artister som har deltagit i melodifestivalen fem gånger. 1995 vann han med låten ”Se på mig” som är hans största framgång i tävlingen. Vinsten tog honom till Dublin där han som Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest hamnade på en hedrande tredjeplats.

Framgångens baksida
Jan är en entertainer som trivs på scenen. Men succén som artist och framgången i Melodifestivalen var inte enbart positiv. 2008 bestämde sig Jan för att sluta helt med alkohol och har levt nykter sedan dess. I självbiografin ”Med nya ögon” berättar han utlämnande om alkoholmissbruket och om hur han lärde sig se livet med andra ögon. Boken var ett samarbete med journalisten och författaren Colette van Luik och är ett terapeutiskt bokslut av framgångens baksida.

– Jag ville skriva av mig det jobbiga och lämna det där för andra att kanske ta till sig och ta lärdom av. – Jan Johansen

Musik i ny stil
Det är en svår tid för branscher som lever på att människor samlas. När möjligheten att turnera upphör, som varit den huvudsakliga inkomsten för många, tvingas musiker hitta andra sätt att försörja sig. Idag arbetar Jan Johansen deltid som musiklärare. Men att skapa musik är fortfarande en stor del av hans vardag. Varje ledig stund spenderas i skrivar-lyan i Uppsala där det dagligen spelas in ny musik. Den 9 april släpptes ”The Word I Left Unspoken” som är den första singeln på engelska i en musikstil som doftar country med klassiska instrument i form av trummor, orgel, gitarr och pedal-steel. Jan Johansen använder sin livserfarenhet då han tar sig an den här stilen och det har gett honom en musikalisk nytändning.