fbpx

Aktuellt

Matkomforts kunder skänker matlådor till behövande

Publicerad: 2019-01-07

– Även om jag är kock så hade jag samma problem som alla andra när jag kom hem: vad ska vi äta? Men jag tyckte inte att problemet var att få hem råvarorna. Det blev lätt ändå lite fusk och halvfabrikat. Jag vill ju ha mat som det är lagat på restaurang, berättar Henrik Isaksson.

Matkomfort är företaget i Tyresö som startades 2008 av kocken Henrik Isaksson. Precis som med många andra matkassar kommer en färdig meny hem till dörren; skillnaden här är att mycket är förberett och ordnat – mise en place, som det heter på kockspråk. Grytbaser, såser och tillbehör kommer tillagat eller uppmätt, redo för grytan.

Sagt och gjort. I dagsläget har företaget 2500 kunder som kan välja på olika menyer.

Senast en knapp vecka innan leverans måste kunden avbeställa den kommande kassen om hen inte vill eller kan ta emot den. Ibland ringer kunden för sent. Då står där en låda för mycket.

– Vi vill inte ha något matsvinn. Vi har inget lager, allt mäts och beställs mycket noga så när veckans leveranser har gått iväg är det nästan helt tomt här.

Våren 2017 kontaktade Matkomfort Tyresö församling och frågade om det fanns möjlighet att ge de överblivna lådorna till behövande istället. Sedan dess levereras de lådor som av en eller annan anledning inte kan tas emot av kunden till någon som har svårt att få det att gå ihop istället.

– Det här är en win-win. Vi minskar matsvinnet, vilket jag tror är det viktigaste för samhället, att sluta slänga mat. Och vi hjälper de som kanske har svårt att sätta mat på bordet.