Nyårsbön

2020-12-31

Av Helena Forsberg, kyrkoherde

Från evighet, till evighet är du Gud, Vi lämnar det som ligger bakom oss och sträcker oss i förtröstan mot framtiden. Vi ber om fred på jorden, fred med varandra och med hela din skapelse. Amen.

Det är nyårsdagens bön i kyrkans år. Den beds varje år den här tiden. Just i år vill jag byta ut ordet fred mot hälsa på jorden. Den friska har 1000 önskningar, den sjuke bara en, sägs det. På förhoppningslistan inför 2021 står för väldigt många att vi ska få komma ur den här pandemin. Slippa smitta, sjukdom och rädsla, ovisshet, ensamhet och ängslan. En av mänsklighetens gemensamma önskningar inför 2021 är att få bli friska. Och jag tänker att det är förenande, det är en längtan de allra flesta delar just nu. Till skillnad från många andra nyårsaftnar då vi stått med ett tomt champagneglas och lite halvt engagerat bestämt oss för att bli lite bättre, lite modigare och lite härligare. Löftet för oss nu, blir som en gemensam bön om att härda ut så länge som det krävs. Och det är starkt.

En bibeltext som hör ihop med det nya året i kyrkans år är från fjärde Mosebok:

”Herren välsignar dig och beskyddar dig. Herren låter sitt ansikte lysa mot dig och visar dig nåd. Herren vänder sitt ansikte till dig och ger dig sin fred.”

Det var Mose bror Aron, som första gången uttalade de orden för över tretusen år sedan. Sedan dess har den blivit en av de mest kända och välanvända verser ur Bibeln som vi har. Och det är som om hela Guds skaparkraft bor i de här orden. Det är samma sorts ord som när Gud säger, Varde ljus, varde hav och gråsparv, varde liv och varde människobarn. När välsignelsens ord uttalas, blir det dem säger också till – varenda gång. Idag säger Skaparen i välsignelsen: varde en välsignad jul och ett nytt år. Varde ett välsignat nytt 2021.