Om att avsluta sitt medlemskap i Svenska kyrkan

2018-03-26

I dagarna har det börjat dyka upp sms hos medlemmar om en tjänst som hjälper dig att avsluta ditt medlemskap i Svenska kyrkan. Det är ett av flera företag som erbjuder detta, och oftast tar de betalt för denna tjänst.

Att som medlem avsluta sitt medlemskap i Svenska kyrkan är givetvis kostnadsfritt. Du gör det genom att beställa en blankett från församlingsexpeditionen – samma blankett som ovan företag skickar till dig – skriver under och lämnar eller skickar in. Vissa företag erbjuder utträde utan underskrift – det betyder att de förfalskar din signatur på utträdesblanketten. Detta är lätt att upptäcka när flera utträdesblanketter bär samma handstil, och dessa gäller då inte.

Det är skillnad på kyrkoavgift och begravningsavgift. Begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och täcker kostnader för till exempel kyrkogårdsförvaltning, kremering och gravsättning. Det är dock bara medlemmar i Svenska kyrkan – som betalar kyrkoavgift – som får en begravningförrättning i kyrkan med präst och musiker utan kostnad. Icke-medlemmar hänvisas till borgerliga ceremonier eller, om så önskas, direkt till gravsättning.

I undantagsfall kan icke-medlemmar få en begravningsförrättning i kyrkan, då mot en kostnad. Beslut tas i varje enskilt fall av kyrkoherden, och medlemmar har alltid förtur.

Samma sak gäller för vigsel i kyrkan.

Drygt 6 miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan. Tack vare dessa medlemmar kan vi hjälpa människor med beroendeproblematik, ha gemenskaper för äldre, erbjuda själavård och terapi utan kostnad, bjuda in till en omfattande barnverksamhet, ge tillgång till konserter och utställningar utan inträde, fira gudstjänster, dop, konfirmation och vigslar, och underhålla våra kyrkobyggnader. Bland mycket annat. Läs mer om vad vi gör med kyrkoavgiften.

Skulle du vilja avsluta ditt medlemskap i Svenska kyrkan är du alltid välkommen tillbaka. Församlingsexpeditionens kontaktuppgifter hittar du här.