Om begravning och ceremonier

2019-08-14

Häromkvällen sändes ett inslag på Aktuellt om begravningar, och att allt fler begravs utan att ha en förrättning (ceremoni). I inslaget nämndes kostnader på tiotusentals kronor. Vi vill därför passa på att förtydliga ett par saker kring begravningsavgift och kyrkoavgift, som ofta skapar förvirring.

Alla som betalar skatt i Sverige betalar en begravningsavgift, vars storlek bestäms av Kammarkollegiet och finansierar allt som har med själva gravsättandet och begravningsplatserna att göra. Nästan alltid är det en församling i Svenska kyrkan som är ansvarig för detta, men vi tar hand om alla oavsett tro eller religiös tillhörighet. Det innebär att alla som avlider får en värdig gravsättning, på en begravningsplats som hålls vacker och ordnad. En förrättning i kyrkan (eller annan lokal) ingår dock inte.

Kyrkoavgiften däremot betalar bara medlemmar i Svenska kyrkan. Den är olika stor i olika församlingar; i Tyresö är den 0,79%. Medlemmar kan få en förrättning i kyrkan, alldeles kostnadsfritt med präst och musiker (men däremot kan en kista eller urna kosta pengar). Lika många pengar – dvs 0 kronor – kostar det att få stöd att bearbeta de känslor som uppstår när en person gått bort, oavsett hur lång tid som gått. Det är altså inte själva ceremonin (förrättning) som kostar.

Det ingår naturligtvis en hel massa annat i kyrkoavgiften: underhåll och öppetthållande av våra tre kyrkor, kostnadsfri verksamhet för barn och unga, äldreträffar, konserter med fri entré, stöd för de som har det svårt i Tyresö och så klart alla gudstjänster och möjligheten till själavård. Har du frågor om begravning? Tveka inte att höra av dig!

Läs mer om begravningsavgiften