Palmsöndagen – ska alla få äta sig mätta?

Publicerad: 2016-03-16

Det finns mat till alla. Ändå får 795 miljoner människor inte tillräckligt att äta. Det är oacceptabelt.

Under fastetiden har vi samlat in pengar till Maträtten – rätten för alla att äta sig mätta. Svenska Kyrkan arbetar med att hjälpa människor att själva lyfta sig ur fattigdomen och ge sig själva och sina barn bättre förutsättningar. På söndag avslutas kampanjen. Vill du hjälpa till att ge alla mat för dagen? Skänk en gåva!

På söndag samlar vi också in alla de bössor som delats ut i våra kyrkor. Kanske har du haft en hemma på köksbordet eller i något annat sammanhang. Kom och lämna in den i någon av våra tre kyrkor på söndag! Tack för din insats.

Svenska kyrkan jobbar med fem viktiga steg för förändring:

1. Kunskap om sina rättigheter

När människor förstår att den situation de lever i inte är kopplad till deras värde som människa, kan de också få kraft att stå upp för sina rättigheter. Därför utgår alla internationella projekt från ett rättighetsbaserat arbete.

2. Förståelse för jämlikhet

Kvinnor och flickor drabbas hårdast av fattigdom. Genom att se kvinnors kraft och ge dem möjlighet att skapa en egen inkomst blir relationer mer jämställda. Det ger familjer tryggare ekonomi och minskar även våld i hemmet.

3. Kunskap och utbildning

Kunskap i grönsaksodling, jordbruksutveckling, djuruppfödning, hushållsekonomi, organisation och demokrati är exempel på kunskap som ger människor möjlighet att själva skapa bättre försörjning och tillgång till mat.

4. Varje människas egen hävstång

För att kunna börja påverka sitt liv behöver människor olika former av stöd. Utefter hans eller hennes mål och förutsättningar kan ett litet lån, lån av utsäde eller lån av djur ta det första steget mot tryggheten.

5. Att klara ett nytt klimat

De flesta människor som lider av hunger är självförsörjande jordbrukare. Det är också de som påverkas mest av klimateffekter. Därför finns åtgärder och kunskap om hur klimateffekter kan lindras alltid med i projekten.