Påsken är en skidbacke, renfäll och en sol!

2017-04-09

Påsken är för mig är starkt förknippad med fjällen. Min mormor föddes i en liten fjällby i södra Lappland och där, i Kittelfjäll, har jag spenderat vartenda påsklov under min uppväxt. Där har jag skidat på höjden och längden och bredden, pimplat och grillat korv långfredag som påskdag utan åtskillnad, kravlöst och härligt. Möjligen märktes skillnad i vilken mat som serverades till middagarna med släkt och familj. Men jag minns faktiskt inte exakt hur det var med det. Jag minns inte heller påskäggen eller påskkärringar som något viktigt. Det var resan till fjällen, skidbacken och att få sitta där på en renfäll i solen, som var påsken.

Väl tillbaka efter fjällresan hade det under påsken blivit vår hemma. Gatorna var nysopade, tussilagon hade trängt sig upp genom gruset i dikeskanterna och fåglarna sjöng med ny iver. Cykeldäcken fick ny luft och det var tillräckligt varmt för att få ta av sig mössan. Det gamla, det frusna, det nakna och döda var borta. Ett nytt liv hade väckts till liv!

Oavsett vilka minnen och traditioner du bär av påskarna i ditt liv, så är det en lång helg att längta till. En lång helg som ger möjlighet till vila, gemenskap, avbrott och nytt liv i både inre och yttre bemärkelse. En brytpunkt mellan vinter och vår, mellan gammalt och nytt, mellan död och liv.

I Tyresö församling firar vi påskens alla händelser i alla våra kyrkor. Kom och prova på, kom och se, kom och fira det nya livet som påsken i den kristna traditionen berättar om. Den som går genom livets alla skiftningar. Brustna förväntningar, svek, mobbning, och ond bråd död,  gemenskap, kärlek och nytt liv. I kyrkorna i Tyresö församling är du välkommen att fira livet när det är som allra sämst och när det är som allra bäst.

Sedan talade Jesus till dem och sade: ” Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” – Johannesevangeliet 8:12

Helena Forsberg
T.f Kyrkoherde Tyresö församling