Sommaröppet på Pilgrimscentrum

Publicerad: 2021-06-22

I sommar håller Pilgrimscentrum öppet med aktiviteter för hela familjen. Häng med på en kulturvandring där historieberättare Marina Granlund berättar om områdets historia eller ta med familjen och leta pärlor i slottsparken. Vårt café håller också öppet där du kan fika, äta en lättare lunch eller njuta av en glass i sommarvärmen. Läs om allt vi har att erbjuda nedan.

Vandringar

Vandring i sommarkväll med Prins Eugen och hans vänner
Sommarnöjet i början av seklet innebar ofta kvällspromenader till olika platser i närområdet med samtal om livets frågor. Naturens skiftningar inbjöd till reflektion och tystnad då liksom nu. Vandringens tema berättar om områdets historia och kultur som anknyter till den valda utflyktsplatsen för kvällen. Vandringen leds av skådespelare och historieberättare Marina Granlund. Se kalendern för tillfällen och mer information.

Pilgrimsvandring i Sommarkväll
I grupp vandrar vi en kortare pilgrimsvandring i skog och mark. Är det en vacker sommarkväll fikar vi längs vägen, ta med eget fika. Att pilgrimsvandra är att ta en paus ifrån sitt vanliga liv, få nya perspektiv, samtala längs vägen men också få tid för tystna och lyssna inåt. Se kalendern för tillfällen och mer information.

Munkleden
Munkleden har fått sitt namn efter de vandringsmunkar som sägs ha bott i Tyresö på medeltiden. En kortare vandring med en del branta partier i skog och längs väg och sjö. Vi pausar för reflektion och delande. Medelsvår terräng. Se kalendern för tillfällen och mer information.

Kristinaleden
Kristinaleden har fått sitt namn efter drottning Kristina som levde på 1600-talet. Hon hade anknytning till Tyresö genom hennes förmyndare Gabriel Oxenstierna, Tyresö slotts dåvarande ägare. Leden går längs asfalterade och grusade vägar och vi pausar för reflektion och delande. Se kalendern för tillfällen och mer information.

Nyckelleden
Leden har fått sitt namn efter de symboliska orden som kallas pilgrimens sju nycklar. Dessa ord beskriver den nutida pilgrimsvandringen. Vandringen går genom vacker natur längs Albysjön och Fatburen och vi pausar för reflektion och delande. Se kalendern för tillfällen och mer information.

Vattnets kraft
Leden går runt Albysjön och passerar tre vattenfall som har bidragit till Tyresös historia. Vi pausar för reflektion och delande. Se kalendern för tillfällen och mer information.

Vandring med Frälsarkransen
Pilgrimsvandring i ca 1 mil i Tyresös vackra natur. Vi går längs flera av våra pilgrimsleder med temat Frälsarkransens pärlor. Frälsarkransen är ett populärt bönearmband där varje pärla symboliserar delar av livet. Tid för både samtal och egen reflektion längs vägen. Se kalendern för tillfällen och mer information.

Pilgrimsvandring i Slottsparken
På tisdagar klockan 13:00 vandrar vi i Slottsparken till några av Frälsarkransens pärlor där vi stannar till för reflektion och samtal. Se kalendern för tillfällen och mer information.

Långsam pilgrimsvandring i slottsparken
Vandringen vänder sig till dig som vill gå extra långsamt och vandra med alla dina sinnen oavsett ålder. Se kalendern för tillfällen och mer information.

Aktiviteter för familjen

Aktiviteterna nedan kan ni utföra när ni vill under våra öppettider. Har ni frågor finns våra volontärer på plats.

Pärljakt i slottsparken
Leta efter frälsarkransen pärlor som är utspridda i slottsparken. Denna aktivitet är lämplig även med barnvagn.

Familjevandring längs munkleden
Munkleden är en kortare vandring med en del branta partier i skog och längs väg och sjö som passar barn från 5 år. Ej lämplig med barnvagn.

Minipilgrimsvandring
För de allra minsta finns minipilgrimsvandring med tipspromenad på våra spänger.

Tova & måla
Tova en pärla i ull eller måla en tavla i vår ateljé.

Öppen kyrka

Tyresö kyrka håller öppet för bön och ljuständning alla dagar i veckan mellan 11:00 och 15:00. Med reservation för att vigsel, dop, begravning kan pågå.

Öppettider Pilgrimscentrum (28 juni – 15 aug)

Dag Öppettider
Måndag 10:00 – 16:00