Svar på insändare i Mitt i Tyresö

Publicerad: 2016-01-20

I veckans Mitt i Tyresö svarar Tyresö församling på en insändare i samma tidning innan jul. Här publicerar vi också hela svaret.

Alla är välkomna!

Alla är välkomna till alla gudstjänster i Tyresö församling. Men alla åsikter är inte förenliga med kristen tro. Så vill vi svara ”Maria” som skrev i Mitt i Tyresö den 22 december 2015 efter att ha deltagit i en gudstjänst på Första söndagen i advent i Tyresö kyrka. Predikan hölls av Helena Forsberg och tydliggjorde att de främlingsfientliga åsikter som Sverigedemokraterna står för inte är förenliga med kristen tro.

Predikan är ett evangeliets tilltal in i vår aktuella situation. En präst ska i predikan utgå från bibelns ord och förkunna det i vår egen tid. Så länge vi inte avviker från Svenska kyrkans tro, bekännelse eller lära så kan vi tala fritt, även om politik eller kritisera makthavare av olika slag.

Vår tid påminner dessvärre på många sätt om 1930-talet och då teg kyrkan allt för länge, inte minst den lutherska i Tyskland, när de bruna krafterna kom i rörelse. Vi har lärt av historien och ser det som vår plikt att stå upp för människovärdet – eftersom Gud skapat människan till sin avbild och likhet.

Vi är ibland politiska i vår predikan. Det betyder inte att vissa människor inte är välkomna i kyrkan. Tvärtom – det är just det som är vår poäng. Alla är välkomna!

Michael Öjermo
Kyrkoherde i Tyresö