Tyresö församling tar över Lilla Tyresö

2020-10-05

Tyresö församling tar över vandrarhemmet Lilla Tyresö, beläget i Tyresö slottspark. Fastigheten hyrs ut av Nordiska museet, som äger och förvaltar egendomen.

– Det känns fantastiskt att få ta över den här fina verksamheten och få ta ett större ansvar för kulturmiljön runt Tyresö kyrka och slott, säger kyrkoherde Helena Forsberg.

Svenska kyrkan i Tyresö driver sedan tidigare Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö i området, mitt emot vandrarhemmet. Tyresö kyrka, som är byggd som slotts- och gravkyrka åt släkten Oxenstierna men även som kyrka i den då nybildade församlingen, är en välbesökt kyrka om somrarna och en populär dop- och vigselkyrka. I dessa sammanhang har det länge funnits behov av att också kunna erbjuda övernattning och möteslokaler.

ett vsrtvitt foto av en man i vit skjorta, mustasch och hatt.Lilla Tyresö kallas också Prinsvillan eftersom ”målarprinsen” Prins Eugen bodde här somrarna kring sekelskiftet 1900. Här kom några av hans mest kända målningar till och runt honom bildades ett litet konstnärskollektiv.

Ambitionen är att kunna använda vandrarhemmet för en del av församlingens egen verksamhet, såsom familjeläger och pilgrimsboende, men också att så småningom kunna välkomna externa gäster.

– Det är mycket kring verksamheten som vi måste sätta oss in i och organisera, så inget kommer att vara klart den dag vi har nyckeln i handen. Men vi ser mycket fram emot att utveckla verksamheten och låta den fortsätta vara en mötesplats för Tyresöborna och andra.

För mer information, kontakta:

Helena Forsberg, kyrkoherde, 0709-123 709