Konsten att fånga dagen

w4_ruta_lena2 w4_ruta_lena1 w4_ruta_lena4

Depression och känslor av ensamhet kan drabba vem som helst och när som helst i livet. Det är ofta förknippat med när någon nära dör, men för de allra flesta kommer det av helt andra anledningar.

För Lena Gylfe började det för snart 15 år sedan. Som nybliven frilansjournalist gick hon in i en utmattningsdepression. Efter en kort tid tog hon sig tillbaka till yrkeslivet men mådde inte bra. Åren gick och en dag satt Lena och läste tidningen. Det var då hon såg en annons som fick henne att reagera. Svenska kyrkan skulle starta en kurs i mindfulness. Kunde detta vara något för henne trots att hon aldrig gick i kyrkan?
– Jag hade funderat på mindfulness ett tag som en metod att komma vidare i mina tankar men det är ofta dyra kurser. När jag såg annonsen om att kyrkan skulle starta en grupp helt gratis så anmälde jag mig, trots att jag aldrig går till kyrkan annars.
Lena var vid den tiden, för sex år sedan, i en period i livet då hon kände att hon hade svårigheter att hantera vardagen.
– Jag var stressad hela tiden och hade svårt att tro på mig själv i kombination med otroligt höga krav på allt jag gjorde, både på jobbet och i hemmet. Jag tilltalades av mindfulness och hade ett behov av det. Jag behövde verktyg för att hitta balansen i livet.
När Lena kom till det första mötet på kursen insåg hon att det var enklare sagt än gjort att vända tankarna inåt och fokusera på andningen.
– Det var svårt första gången. Jag såg mig omkring och kände vad är detta? Vad gjorde de andra här? De verkade ju redan lugna och avslappnade.
Lena skrattar åt hur hon själv tänkte då, men säger också att det inte tog alltför lång tid innan hon lyckades fokusera på sig själv och sin sinnesnärvaro.
– Jag lärde mig andas rätt, att slappna av och titta på tankarna utan att hela tiden koppla känslor till dem. Jag kunde betrakta mina tankar mer på distans och lärde mig långsamt att inte älta allt i evighet.
Hon lärde sig mycket av de andra deltagarna också.
– De som ville fick tala om sin situation och vardag inför oss andra. Jag hade inte det behovet. Däremot lärde jag mig mycket av att lyssna. Jag tror att det var bra för alla när de som ville berättade sina historier.
Lena var redan öppen för meditation innan hon sökte sig till mindfulness. Hennes ”klippa i livet”, tillika sambo har mediterat under många år.
– Min sambo är väldigt lugn och har en stor tillit till livet, jag önskade att jag kunde hitta samma sinnesstämningar i mig. Kursen gav mig ett lugn. Jag lärde mig tänka; vad bör jag släppa?
Att söka sig till kyrkan var inget Lena tänkt på tidigare och hon visste inte att de erbjöd den här typen av kurser.
– Jag är inte uppvuxen med kyrkan och hade egentligen ingen relation till den. Men Svenska kyrkan har imponerat stort på mig genom den här kursen. Jag har insett att kyrkan är nutidsanpassad och det är helt rätt väg om man vill nå människor idag.
Idag mår Lena bra, även om hon som så många andra får jobba lite extra för att hitta lugn och balans i livet.
– Tidigare levde jag alltid i framtiden. Jag har blivit bättre på att vara i nuet. Jag har också blivit bättre på att acceptera saker för vad de är, utan att älta dem om och om igen.
Även om det gått flera år sedan Lena gick kursen så menar hon att det var just den som lärde henne att hitta lugnet på egen hand och hur hon ska göra för att må bra.
– Jag mediterar 15-20 minuter varje dag. Jag fick alla redskap på kursen för att klara det på egen hand. För mig är meditation inte alltid att sitta ner, det kan vara en promenad också, men andningen är viktig. Jag är tacksam över att jag för flera år sedan såg annonsen om kursen. Den gjorde väldig skillnad för mig – än idag.

Text: Marika Hammarskiöld
Foto: Robert Flinkenbro

Vårt engagemang för ett liv i balans
Kropp och själ hör ihop. Mår den ena bra smittar det gärna av sig till den andra. Och kroppen kan vara ett redskap i önskan att uppleva andlighet. Många av oss kanske förknippar andlighet och religiositet med att dra sig tillbaka från jäkt och stress, att vara för sig själv. Men andligheten kan lika gärna upplevas tillsammans med andra, i relationerna som uppstår mellan människor. Läs mer om våra Liv i balans-aktiviteter.