Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö

Kurser

Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö ger utbildning och kurser som en del av vårt uppdrag att vara samordnare för pilgrimsverksamheten i Stockholm. Här kan du utbilda dig till pilgrimsledare, ta del av intressanta föreläsningar och resor. Du som är volontär på Pilgrimscentrum tar kostnadsfritt del av hela vårt kursutbud. Aktuella kurser finns i kalendern

Pilgrimsledarutbildningen

Tid och plats: 20-22 aug, Stockholms pilgrimscentrum i Tyresö.

Start fredag kl 13:30 med drop in-fika, kursstart kl 14:00. Avslutning söndag kl 17:00.

Spår 1: Grundkurs
Här lägger vi grunden för hur man leder kortare pilgrimsvandringar. Innehållet vänder sig till dig som är nybörjare och vill lära dig leda, eller har lett någon/några kortare pilgrimsvandringar. Vi samtalar om att leda en grupp under vandring, hålla reflektioner, att tänka tematiskt. Vilka roller behövs? Hur har den moderna pilgrimsrörelsen i Norden vuxit fram? Och hur lägger man upp innehåll och schema för en dagsvandring? Under dagarna har vi teori med inslag av korta vandringar. Efter helgen har du fått redskap att leda pilgrimsvandring med inriktning på en dag eller kortare.

Spår 2: Fortsättningskurs
Här fördjupar vi pilgrimsmotivet och reflekterar kring pilgrimsteologi. Innehållet vänder sig till dig som har lett pilgrimsvandringar och vill få fördjupad kunskap och inspiration. Du får metoder för andlig fördjupning och praktiska redskap för att ordna pilgrimsvandringar med övernattning.

1500:- inkl. kost och kurslitteratur.
Övernattning kan bokas och betalas separat på vårt vandrarhem Prinsvillan.

Bokningsvillkor
Sista anmälningsdag för pilgrimsledarutbildning, retreater och andra kurser är 10 dagar innan start. När du bokar här via vår webbplats så får du en automatisk bekräftelse till din e-postadress.
Cirka 10 dagar innan kursstart får du ett välkomstmejl med dagsprogram och annan information du kan behöva.
Vill du inte synas på någon deltagarlista så ber vi dig ange det i meddelanderutan till oss. I meddelanderutan kan du också ange eventuella matallergier eller speciella önskemål om kost. Vi serverar alltid vegetarisk kost på våra kurser och kan även erbjuda vegansk, glutenfri eller laktosfri kost.

Betalningsvillkor
Kostnaden för din bokning faktureras från Tyresö församling och sker efter kursens start. För korta arrangemang som exempelvis retreatdag ser vi gärna att du betalar med swisch eller kontant vid ankomst.

Avbokningsregler
Avbokningsregler för kurser, vandringar & retreater arrangerade av Pilgrimscentrum.
Om du inte kan delta ber vi dig att meddela oss detta så att vi kan erbjuda någon annan din plats. Kostnader för avbokningar arrangerade av Pilgrimscentrum, Tyresö församling:

• Vid avbokning fram till 14 dagar före start ingen kostnad.
  • Vid avbokning 14 – 7 dagar före start tas halv kostnad ut.
  • Vid avbokning senare än 7 dagar före start debiteras hel kostnad, om inte läkarintyg kan uppvisas.

E-post: tyreso.pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se
Tfn: 08-410 937 40

Missa ingen kurs – prenumerera på Pilgrimsbrevet

När du fyller i ovanstående formuläret samtycker du till att vi behandlar de personuppgifter du fyller i. Läs vår policy för behandling av personuppgifter.

Lectio Divina – Bibelläsning tillsammans

Lectio Divina är ett meditativt sätt att läsa bibliska texter. Ordet betyder gudomlig eller andlig läsning. Detta betyder att vi läser Bibelns texter med uppmärksamhet och tro på att Gud har ett speciellt ord förvar och en av oss i vår speciella situation idag. Du behöver inga förkunskaper för att delta. I pandemitid träffas vi online. Se hemsidans kalender förkommande tillfällen.

Miniretreat – En kväll i stillhet

Varmt välkommen att unna dig två timmars stillhet försjälen. Det kostar inget, du behöver inte anmäla dig och du behöver inte ha några förkunskaper. Efter en kort introduktion och inledande bibelmeditation går vi tillsammans in i tystnaden. Vi återsamlas för en enkel meditation och andakt innan vi avslutar.

Innan restriktionerna upphävs och tillåter oss att mötas på Pilgrimscentrum ses vi online. Se hemsidans kalender för kommande tillfällen.

Samtalsgrupp om livsfrågor och tro

Vad längtar du efter? Vad är viktigt i ditt liv? Har du redan en tro, eller är du bara nyfiken och vill veta mer om andligheten i den kristna tron?

Då är du välkommen till en samtalsgrupp som ses varannan vecka under hösten 2021. Inga förkunskaper behövs och du behöver inte förbereda något. Det enda som krävs är din närvaro och din vilja att lyssna och dela tankar. Träffarna kan leda till dop eller konfirmation, eller bara till fördjupad kunskap.

Höstens grupp är nu fullbokad.

För mer information och anmälan till kölista, kontakta:
Susanne Forsström Fäldt
susanne.forsstrom.faldt@tyresoforsamling.se

Skrivkurs om kristen tro – Kan orden leda oss till det heliga?

Kristen tro är något som ständigt är i rörelse. Jag tror inte på samma sätt idag som igår, barnets tro övergår i den vuxnes tro. När livet drabbar oss går tron ibland sönder, ibland växer den tvärtom och får ny form och funktion. I ett samarbete mellan Stockholms Pilgrimscentrum i Tyresö och Domkyrkoförsamlingen inbjuds du att formulera dig kring tro i skrift. Kan orden leda oss till det heliga? Du får uppgifter och skriver på egen hand hemma. Sedan möts vi fyra gånger i höst på zoom. Vi läser upp delar av det vi skrivit och samtalar om tro och trons föränderlighet.

Träffarna på zoom äger rum kl 19.30-21.00 följande kvällar: 8 september, 6 oktober, 3 november och 1 december. Däremellan får du enskild återkoppling via mail från en av oss präster: Susanne Forsström Fäldt och Ulf Lindgren.

Förutsättningar
Dator med internetuppkoppling, vilja att uttrycka dig i skrift och en längtan efter att undersöka och dela tankar om vad kristen tro kan tänkas innebära för dig och andra idag. Ingen kostnad. Begränsat antal platser. Föranmälan senast 5 september till susanne.forsstrom.faldt@tyresoforsamling.se